Vali ve belediye Başkanlarından oluşan Zafer Kalkınma Ajansı Heyeti, Belçika’nın Başkenti Brüksel’de Türk işadamları ile bir araya geldi. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, Belçika’daki işadamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya davet etti. Belçika’nın başkenti Brüksel’de çok sayıda vali ve belediye başkanlarından oluşan Zafer Kalkınma Ajansı heyeti Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği binasında Türk sivil toplum kuruluşları ve Türk iş adamları ile bir araya geldi. Heyete Brüksel başkonsolosu Mehmet Poroy ve Büyükelçiyi vekaleten Brüksel Maslahatgüzarı Tufan Korkut ev sahipliği yaptı. Heyet toplantıya katılanlara, Türkiye’ye yapacakları yatırımlar hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de yatırım yapmak isteyenlere yol göstermek ve bazı teşvikler hakkında bilgiler veren heyet bir dizi görüşmelerde de bulunacak.
Belçika’da, bir takım ziyaretlerde bulunacak olan Zafer Kalkınma Ajansı heyetinde dört vali ve bazı belediye başkanları da bulunuyor. Bölgesel kalkınma alanında faaliyet gösteren ajansın Belçika ziyaretinde bulunan heyet, buradaki Türk iş adamlarının ve Türkiye’deki iş adamlarının ilişkilerinin daha da güçlenmesi ve kendi bölgelerindeki avantajlı yatırımlar hakkında bilgiler verdi.
“Yatırım yapın, biz de elimizden geleni yapalım”
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ‘Türkiye bir dönem tekstilde bocaladı, bazı girişimlerde bulunarak bunu aştı. Artık Çin bizi taklit eder duruma geldi, Türkiye’ye buyurun gelin yatırım yapın ve biz elimizden geleni yapalım. Gelin size her türlü yardımda bulunalım ve ayağınızın altına kırmızı halı serelim” dedi.
“Siyasilerimiz büyük mesafe almışlar”
Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Uşak Valisi Özdemir Çakacak; “Brüksel´deki temaslarımızdan son derece memnunuz. İşletmelerimizin gelişmesine öncülük etmekteyiz. Özellikle, devlet destekli kalkınma ajanslarının ilkiyiz. Çeşitli bölgelerin özelliklerine göre çalışmalara öncülük edeceğiz. Mesela Afyonkarahisar,termal sektörde büyük ilerleme kaydetti.Kütahya ilimiz ise çinicilik ve porselen üretiminde dünyacı ünlü..Uşak´ta ise tekstil ve geri dönüşüm dalında çalışmalara öncülük yapıyor.Şimdiki amacımız, üyelerimizin ve aynı zamanda bölgemize yatırım yapacak işletmelerin dünya ile rahat bir şekilde rekabetini hedefliyoruz.Buradaki temaslarımızda gördük ki, Türk kökenli siyasilerimiz,ülke yönetiminde büyük mesafe almışlar.Bunu görmekten büyük mutluluk duyduk.Temennimizin siyasilerin yanında iş adamlarımızın da desteğini alarak ekonomik etkileşimlerimizi daha ileriye götürmektir. Sizin görüş ve düşünceleriniz bizim için çok önemlidir” diye konuştu.
Havaalanı müjdesi verdi
Kütahya Valisi Kenan Çiftçi söz alarak; “Sizlere bir müjdemiz var. Bölgemize uluslar arası manada büyük ivme kazandıracak olan Uluslar arası Zafer Hava Alanı 1 Ocak 2013 yılında hizmete açılacaktır. Aynı zamanda bölgeye hızlı tren hattı konusunda çalışmalarımız sürmektedir´ diyerek, bölgenin geleceğine dikkat çekti. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser yaptığı kısa konuşmada, bölge ile ilgili olarak bu toplantılar devam edecek. Özellikle yetişkin insan gücünün kullanımı noktasında bilgiler toplanmaktadır. Bu bilgileri önümüzdeki günlerde internet üzerinden paylaşacağız” dedi.
“Afyonkarahisar termal turizmde iyi bir noktaya geldi”
Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça; “Kütahya’nın zenginlikleri çoktur, Tarih ve Kültür kentidir, 7 binlik tarihi vardır, Termal kentidir. Dört bir yanı ormanlarla kaplı bir şehirdir. Kütahya Termal dendiği zaman, Afyon şehrinden örnek almaktadır, çünkü Afyon ili bu konuda Termal turizmde iyi bir noktaya geldi, tesisleşme var, tesisler yapmakta ve bu konuda büyük ilerlemeler sağlayarak yoluna devam etmektedir. Bizde tesisleşmeye ve Termal yönde de iyi bir yol almaya devam ediyoruz” dedi. Başkanlığını Uşak Valisi Özdemir Çakacak’ın yaptığı Zafer Kalkınma Ajansı heyetinde; Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, İl Genel Meclis Başkanları Salih Sel, Seyit Ömer Durmuş, Hayrullah Solmaz, Ali İhsan, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser’den bulunuyor.>>Gökten Ceylan